środa, 1 lutego 2012

Smörgåsbord- szwedzki stół, część 2


Smörgåsbord- szwedzki stół
część 2



Zaplanowanie ustawienia naczyń i potraw na stole szwedzkim, musi zostać zaplanowane w taki sposób, żeby w swobodny sposób mieć dostęp do wszystkich potraw i nie blokować pozostałych osób.

Sam stół szwedzki znajduje się zazwyczaj na środku pomieszczenia, z wystarczającą ilością wolnego wokół. Wówczas  "punkt startu" może być umieszczony po obu stronach stołu, żeby ruch mógł się odbywać w obu kierunkach.Punkt początkowy może być umieszczony na środku dłuższych boków stołu lub na jego obu końcach. Jeżeli jest jeden punkt początkowy, wówczas stół może zostać umieszczony przy ścianie. 

W punkcie starcie powinny zostać ustawione talerze (patrz rysunek poniżej). Następne w kolejce są różne dania- od pikantnych do słodkich. Na końcu stołu powinny znaleźć się sztućce oraz szklanki, żeby goście nie musieli ich nosić podczas nakładania potraw.

1- talerze
2- konserwowe i marynowane śledzie
3- gotowane ziemniaki
4- rybia ikra
5- krewetki, małże, itp.
6- sałatki- świeże i marynowane
7- zimne potrawy z ryb
8- sosy do potraw rybnych
9- zimne dania mięsne
10- sosy na zimno do dań mięsnych
11-ciepłe dania z ryb
12- ciepłe dania mięsne
13- sery
14- sosy do dań gorących
15- sztućce
16- serwetki
17- dekoracja na środku stołu

1 komentarz:

  1. mi wystarczy 5 i jestem najszczesliwsza na świecie ;)

    OdpowiedzUsuń